Mehl møtte både politikere og administrasjon før lokalstyreleder Terje Aunevik orienterte om status og utfordringsbildet i Longyearbyen.

Aunevik åpnet med å presisere at selv om man skal ha med seg fortiden er det viktig å ikke dvele ved den, men i stedet jobbe sammen med det som er bra, og se fremover.

Han ramset opp alle de gode tilbudene som finnes i byen, før han oppsummerte noen av visjonene som er uttalt fra regjeringen. Blant annet visjonen om at Longyearbyen skal bli det første fornybare og bærekraftige samfunnet i Arktis.

–   Dyre energiløsninger og boligrigger fra 70-tallet med dårlig isolasjon er en stor kontrast til de uttalte ambisjonene om fornybar utvikling, presiserte Aunevik.

Utfordringer

Kostbare løsninger med preisolerte rør og frostsikring, kortere levetid på infrastruktur sammenliknet med fastlandet, og at problemene forsterkes ytterligere grunnet klimaendringer, ble også lagt til som en del av utfordringsbildet. 

Kostbare løsninger med preisolerte rør og frostsikring, kortere levetid på infrastruktur sammenliknet med fastlandet, og at problemene forsterkes ytterligere grunnet klimaendringer, ble også lagt til som en del av utfordringsbildet. 

Aunevik hadde funnet flere eksempler fra ulike Svalbardbudsjetter der viktigheten av å finne løsninger for at energikostnadene ikke blir høyere enn nødvendig gjentatte ganger er påpekt.  Videre påpekte han at energiproduksjon, energidistribusjon, samt vann og avløp, må sees i en sammenheng i diskusjonen om kritisk infrastruktur.

– Det er helt avgjørende at vi finner andre finansieringsmodeller enn selvkostprinsippet for dette. Det er urimelig å forvente at en liten og omskiftelig befolkning her oppe skal ta kostnaden for noe som er av så viktig nasjonal interesse, mente Aunevik.

Næringslivets betydning ble også løftet frem, både økonomisk effekt og for samfunnsdrift.

 Når gruvedriften legges ned er det risiko for at vi mister en del funksjoner som blant annet ivaretar beredskapen her, sa han.

Han viste til tall fra SSB om befolkningsutviklingen, som viser at nordmenn bor kortere på Svalbard nå enn tidligere, og at andelen norske barn går ned. 

Diskusjon

I diskusjonen etter orienteringen fikk justisministeren spørsmål om hva hun trenger fra politikerne.

– Mitt inntrykk er at det er et godt samarbeid både i politikken og med aktørene. Vi trenger innspill på å løse utfordringene sammen. Det er ikke bare meg i regjeringen som er opptatt av Svalbard, vi sitter på ulike sektorer og skal finne sammen, sa Emilie Enger Mehl.

– Vi trenger konkrete tilbakemeldinger på hva utfordringene her er, la hun til.

Hun innrømmet også at det er krevende å se en god løsning på boligpolitikken, men at det er viktig å snakke sammen om det.

Ekspedisjonssjef i Polaravdelingen, Øystein Mortensen sa at de opplever at Justis- og beredskapsdepartementet har god forståelse av situasjonen i dag, og at de er innforstått med at det ikke kan fortsette slik som i dag.

Lokalstyreleder Terje Aunevik. Foto: Felicia Øystå