Møtet samlet styringsgruppen som består av både lokalstyret og prosjektledelsen.

Styringsgruppen godkjente prosjektets forslag til fem nye prosjektplaner som skal bidra til å gjøre Longyearbyen lokalstyre mer næringsvennlig. 

Disse planene er forankret i kartleggingsarbeid, og har som mål å forbedre samarbeidet mellom lokalstyret og næringslivet. Prosjektplanene inkluderer forslag til realisering av flere interne forbedringsområder. 

Styringsgruppen foreslår overfor oppdragsgiveren lokalstyret å re-starte utviklingen av strategisk næringsplan, siden lokalstyret 21.2.2024 vedtok å «pause» arbeidet i påvente av Svalbardmeldingen. 

Ambisiøse mål

Lokalstyret har satt seg som mål å oppnå en gjennomsnittlig næringsvennlighetsscore på over 4 innen 2026, opp fra dagens 2,45 på en skala fra 1 til 6. For å nå dette målet, besluttet lokalstyret i september å gjennomføre tiltak for å videreutvikle en effektiv og næringsvennlig organisasjon, pluss sikre god koordinering og oppfølging av større prosjekter. 

Styringsgruppen anbefaler realisering av flere tiltak som vil kunne bidra til positive effekter for næringsliv og samfunn:

Program for organisasjonsutvikling skal få ned utfordringene knyttet til turnover ved å forbedre onboardingprosesser, slik at næringslivet opplever økt verdi av LLs tjenester og styrker omdømme og tilliten til Longyearbyen lokalstyre. 

Porteføljestyringen (prosjektarbeid) foreslås forbedret og skal sikre forutsigbarhet for Longyearbyens næringsliv gjennom at Longyearbyen lokalstyre når strategiske mål. 

Et proaktivt Longyearbyen lokalstyre skal realiseres gjennom etablering av Longyearbyen næringsforum. Et fungerende næringsforum vil sørge for at næringslivet og Longyearbyen lokalstyres politikk og administrasjon samhandler, koordinerer og løfter problemstillinger og løser dem i fellesskap. 

Arbeidet med kommunikasjon og informasjon styrkes ved å forbedre den generelle kompetansen i organisasjonen på viktigheten av god og riktig kommunikasjon slik at ressurser og tidsbruken på kommunikasjon og informasjon forbedres og effektiviseres.  

Opplæringsprogram svalbardpolitiske rammer for næringsutvikling skal bidra til å gjøre rammene i svalbardpolitikken tydelige, slik at lokalt næringsliv sikres en god forståelse av mulighetene for lokal næringsutvikling. 

Økonomiske konsekvenser

Prosjektplanene har økonomiske konsekvenser som styringsgruppen foreslår blir innarbeidet i økonomiplanens budsjett for 2025. Styringsgruppen foreslår videre til oppdragsgiveren lokalstyret at det igangsettes et politisk arbeid for å finne midler til utviklingen av strategisk næringsplan. 

Lokalstyret ser nødvendigheten av å gjennomføre en ny måling av næringsvennlighet i 2026 for å evaluere fremgang og måle gevinster. Prosjektlederne vil fortsette å jobbe tett med administrasjonssjefen for å sikre at alle prosjekter og programmer er godt koordinert med oppdragsgiveren lokalstyret og ellers er i tråd med Longyearbyen lokalstyres strategiske mål. Styringsgruppens beslutning og anbefaling skal nå legges frem for oppdragsgiveren teknisk, miljø- og næringsutvalget og lokalstyret i septembermøtene.

Med disse tiltakene viser Longyearbyen lokalstyre sitt engasjement for å bli en profesjonell utviklings- og samarbeidspartner for næringslivet og skape et bærekraftig og utviklende næringsmiljø innenfor rammene av svalbardpolitiske hensyn i Longyearbyen.

 

Kontaktpersoner:
Styringsgruppens leder: Terje Aunevik 
Prosjektansvarlig: Arild Hammerhaug 
Intern prosjektansvarlig: Lennarth Kvernmo
 

Her kan du lese de oppdaterte prosjektplanene

Her kan du lese mer om vårt arbeid med næringsvennlig Longyearbyen lokalstyre