Det har nylig vært møte i styringsgruppen for næringsvennlig Longyearbyen lokalstyre, hvor et av tiltakene var nettopp etablering av et næringsforum. Om næringsforum som samhandlingsarena skal fortsette, vil være opp til lokalstyret å beslutte når styringsgruppens forslag legges frem for utvalget. 

Tema for møtet var vann, det har vært en utfordrende sommer for teknisk tjenester.

Tar læring

Sektorsjef for samfunnsutvikling, Anne Vera Skrivarhaug fortalte at vann-situasjonen i sommer var krevende.

– Denne sommeren har vært betegnende for den situasjonen vi står i med infrastruktur. Teknisk holder på å kartlegge ledningsnettet for vann, og det viser seg at mye har nådd sin levetid. Dette betyr at det må gjøres store investeringer fremover, sa hun.

Da det ble oppdaget legionella i vannprøver tok Longyearbyen lokalstyre (LL) kontakt med sentrale helsemyndigheter, og fikk råd og føringer derfra. I tillegg var det tett kontakt med Longyearbyen sykehus. 

– Vi tar læring av alt vi gjør, og opplevde at ordet spredde seg i byen før vi rekker å få ut informasjon. LL ønsker tilbakemeldinger fra næringslivet, slik at vi kan bli enda bedre, sa Skrivarhaug.

Legionella-prøver

Teknisk sjef, Tom Schaug fortalte at situasjonen med legionella på drikkevann er ukjent, og derfor var det vanskelig å få bistand til dette problemet.

LL har gjort utspylinger av ledningsnettet, og tilsatt klor i vannet for å få bukt med legionellaen. De siste vannprøvene fra august viser bedring, men tre prøvepunkter fikk utslag på legionella, så arbeidet må fortsette. Det er 11 prøvetakingspunkter i Longyearbyen.

– Neste uke vil vi ta nye utspylinger av ledningsnettet, dette vil vi varsle om på forhånd. Vi håper at utspylingen fører til at biofilmen i rørene løsner, det er der bakterien fester seg. Vi fortsetter også å klore til prøvene er tilfredsstillende, sa Schaug.

På spørsmål fra salen om hvor mye klor som blir brukt var svaret halvparten av anbefalt mengde. Det kom også spørsmål om hvordan legionellaen har dukket opp i drikkevannet.

– Jeg fikk melding om at vannet smakte klor før vi begynte å klore. Sannheten er at klor ikke har smak, kun lukt. Vi har kloret med samme mengde siden vi begynte, som er omtrent halvparten av det anbefalte. Det er to teorier, enten har den vært her lenge, eller så kan bakterien ha kamuflert seg i UV-filteret. Jeg tror den har vært i vannet lenge, sa han.

Ifølge drikkevannsforskriften er det normalt ikke påkrevet å ta denne prøven av drikkevannet, så legionellaen kan derfor ha vært uoppdaget.

I årenes løp har det også vært viktig å holde temperaturene i vannet på et nivå som gjør at ikke vannet fryser. Teknisk har nå justert temperaturen på vannet litt ned, som også er et tiltak for å få bukt med bakterien.

Reservevann

Tekniske tjenester holder også på med en konseptstudie om reservevann. Målet på sikt er at Isdammen blir reservekilde. Men å få på plass dette handler både om økonomi og søknadsprosesser, så første jobb er å vedlikeholde det ledningsnettet vi har i Longyearbyen.

 Tom Schaug oppfordret også næringslivet til å ta kontakt med ham direkte hvis de hadde spørsmål.

Da nyheten om at en tilfeldig vannprøve hos ekstern aktør påviste høye fluorverdier kom ut fikk Longyearbyen lokalstyre en utfordring med å styre informasjonen til innbyggerne. 

– Fluor-saken var krevende fordi nyheten var allerede ute. Vi havnet i en limbo, hvor vi ble presset på å få ut riktig informasjon. Om vi ikke hadde agert ville blitt enda verre, men resultatet ble at folk panikkhandlet vann, sa Terje Aunevik.

En ny vannprøve viste at de høye fluorverdiene var en analysefeil.

Mange tiltak

Ulike tiltak i forbindelse med legionella som næringslivet og boligeiere selv kan gjøre ble også diskutert. Man kan kjøpe legionellasikre dusjhoder, slik som er installert i Svalbardhallen. Det oppfordres også til å rense filteret på inntakssentralen i bygget.

Longyearbyen lokalstyre er også i gang med å få på plass ny inntaksledning i Isdammen. Her har det blitt brukt reservepumpe, men nå er det altså kommet ny inntaksledning, slik at man også har reserve for hovedledningen. 

Det er også en fast rutine én ganger i året å vaske alle høydebasseng i byen. 

Longyearbyen lokalstyre har også inngått en avtale med Svalbard Bryggeri om nødvann. Daglig leder for Svalbard Bryggeri, Robert Johansen var til stede og fortalte at hans anlegg kan produsere mellom seks og syv kubikk vann i timen. Det gjenstår foreløpig å legge til rette for logistikken, men dette kommer det mer informasjon om. Er man for eksempel allergisk mot klor skal det fremover finnes et alternativ.

I denne saken kan du lese hva som er gjort siden april

En oppsummering av ulike tiltak:

  • Vannprøve tatt i august viste bedring, kun utslag på tre av 11 prøvetakningspunkter.
  • I uke 36 blir det utspyling av vannledninger på kveld og natt. Informasjon kommer.
  • Temperatur på vannet er justert.
  • Det jobbes med konseptstudie om reservevann.
  • Ny inntaksledning i Isdammen.
  • Avtale med Svalbard Bryggeri om nødvann.
  • Ny rutine om to ekstra vannprøver i året, utvidet prøve med alle parametere.
  • Kartlegging av vann-nettet i Longyearbyen, ferdig denne høsten.
  • Arbeides med ny vannledning til Svalbard kirke.