Lokalstyreleder Terje Aunevik sier at det blir tøffe tak for å lande neste års budsjett.

Forrige uke var det budsjettkonferanse hvor politikk og administrasjon satt sammen en hel dag og jobbet.

– Sammen med administrasjonen går vi inn i årets budsjettprosess for 2025 nå, med mål om å lande et vedtak i desember. Vi er tidligere ute enn i fjor, og det er viktig – for det er en krevende økonomisk virkelighet vi står i, sier Aunevik.

Første gang

Terje Aunevik beskriver situasjonen som at de går inn i arbeidet med vesentlig trangere rammer enn før, der det ligger an til et underskudd i 2024 og som er videre preget av et underskudd i 2023. 

–  Det er ingen tvil om at det blir tøffe tak, og vi er satt i en helt ny situasjon. Det er første gang Longyearbyen Lokalstyre går i minus. Det kan vi ikke fortsette med, vi er nødt til å justere oss inn til et plussresultat, forklarer lokalstyrelederen. 

Nå snur de alle steiner i jakt på løsninger, men det er ingen tvil om at det vil bli kutt i tilbud. 

–  Samtidig er det vel så viktig er å lete etter nye inntekter og å effektivisere drift der det er mulig, sier han. 

Årsak

En vesentlig årsak til situasjonen er kombinasjonen høye låneopptak og et høyt rentenivå, etter en periode med stor prosjektaktivitet.

– Vi ser at det også er behov for å ha et skarpere fokus på driftskostnader når nye investeringsprosjekter settes i gang. Det viser seg ganske så tydelig nå, mener Aunevik. 

Budsjettkonferansen på torsdag var første steg – der satt politikk og administrasjon sammen en hel dag og jobbet. 

– Tross det alvorlig utgangspunkt er det et godt samarbeid, stort engasjement og masse vilje til å finne løsninger til beste for Longyearbyen, avslutter Aunevik.