Longyearbyen lokalstyre har mottatt en søknad fra matfestivalen Smak Svalbard om å sette opp telt på parkeringsplassen i sentrum slik tradisjonen har vært de siste årene.

I utgangspunktet er det ikke lov å gjøre annet enn å parkere på parkeringsarealet dersom ikke annet er nevnt i de utfyllende bestemmelsene i arealplanen.  Lovverket på Svalbard er utformet på en måte som gjør det vanskelig å lovlig dispensere fra de utfyllende bestemmelsen som tilhører arealplanene, og det er også tilfelle i denne søknaden, derfor ble søknaden helt riktig avslått, i henhold til lovverket.

Tillatelsen som ble gitt i fjor ble gitt med vilkår om at delplanen for sentrum endres, slik at arrangementer som dette skal kunne gjennomføres i tråd med bestemmelsene for arealbruken i sentrum. 

Plan og utviklingsavdelingen varslet 16.08.2024 en mindre endring av delplan for Sentrum. I endringsforslaget foreslås det et tillegg i de utfyllende bestemmelsene. Dette vil gjøre det lovlig å midlertidig sette opp telt eller andre konstruksjoner i sentrumsområdet, etter godkjenning fra Longyearbyen lokalstyre.

Dersom det ikke kommer alvorlige innvendinger til forlag til endring av utfyllende bestemmelser, så vil tillatelsen kunne gis i god tid før matfestivalen starter, ettersom administrasjonen har fått delegert myndighet til å fatte vedtak i slike saker.

Plan og utviklingsavdelingen beklager at vi ikke har fått sendt ut forslag til planendring tidligere, slik at arrangørene hadde sluppet både usikkerhet og støy rundt søknadsprosessen. Det er ingen tvil om at matfestivalen SMAK Svalbard er blitt et viktig arrangement for lokalbefolkningen, og Longyearbyen lokalstyre håper at planendringene vil gjøre det enklere for både SMAK Svalbard og andre som ønsker å lage arrangementer som er åpne for innbyggerne.

Berørte parter varsles direkte, og saken ligger også tilgjengelig for allmennheten på våre hjemmesider: Framlegg til endring etter forenkla prosess - Sentrumsområdet - Longyearbyen lokalstyre

Frist for uttalelse er 6.september.