Administrasjonsutvalget ber om at det utarbeides et nytt forslag til energigebyr for 2024 basert på tidligere tariffstruktur.

Link til protokollen fra møtet finner du nederst på siden.

Vi har i dag fått en grundig og god redegjørelse  fra Svalbard Energi, som viser at vedtaket som ble gjort i junimøtet har gitt flere urimelig utslag for Longyearbyens befolkning. Derfor har vi gjort et nytt vedtak nå med mål om at energitariff for 2024 i hovedtrekk blir likt som 2023, justert for konsumprisindeks, sier lokalstyreleder Terje Aunevik etter møtet. 

Det blir nytt møte neste uke, på mandag 22. juli klokken 10:00. Link til streaming blir lagt ut i forkant.

For å være sikker på at vi unngår ulovlighetsvedtak kalles det inn til et nytt besluttende møte i løpet av en uke, slik at Svalbard Energi og administrasjonen i Longyearbyen lokalstyre får gjort en juridisk vurdering av det slik at vi unngår ytterligere uro rundt dette.

Administrasjonsutvalget har bedt Svalbard Energi og Longyearbyen lokalstyre om å gjøre juridiske vurderinger knyttet til mulighetene, konsekvenser og begrensninger ved å innføre ny tariff med tilbakevirkende kraft.

Selv om det er gode grunner til å gjøre endringer i hvordan tariffen i et nytt system bør settes sammen mener vi det viktigste nå er å få iverksatt en tariff som gir ro både til husholdningene og næringslivet, men ikke minst også til Svalbard Energi slik at de får jobbet med det som er aller viktigst nå – som er å sikre en stabil og trygg energiforsyning for Longyearbyen. 

I vedtaket heter det følgende: “Administrasjonsutvalget ber om at det utarbeides et nytt forslag til energigebyr for 2024 basert på tidligere tariffstruktur. Gebyrene skal ta utgangspunkt i inndekning av en budsjettert kostnad på 280 millioner kroner og at det brukes 139,5 millioner kroner av tildelt strømstøtte.”

Målet vårt er videre at faktura for andre kvartal krediteres fullt ut og en ny utstedes basert på prinsippet om 2023 pluss en indeksregulering. Men dette vet vi mer om når vedtakets innhold er vurdert, og endelig beslutning gjøres i begynnelsen av neste uke, uttaler Terje Aunevik. 

Jeg forstår frustrasjonen dette har skapt i befolkningen, men jeg håper vi med dette kan få justert uroen som er skapt. 

Her finner du protokollen

Her kan du se opptak av møtet fra Teams