Om plansystemet
Generelt:
Hva arealene i Longyearbyen skal brukes til er bestemt i arealplanen. Arealplanlegging på Svalbard gjøres med hjemmel i Svalbardmiljøloven kapittel VI.
Longyearbyen lokalstyre har plan- og forvaltningmyndighet innenfor Longyearbyen planområde. Planområdet omfatter i tillegg til selve byen, store deler av Adventdalen, flyplassområdet, ytre del av Bjørndalen og hytteområdet på Vindodden.
Figuren nedenfor viser det komplette plansystemet i Longyearbyen lokalstyre. Dersom du klikker på figuren får du opp en større utgave.
Det er laget en egen veileder for arbeid med arealplaner på Svalbard; Arealplanlegging og konsekvensutredninger på Svalbard.
Hva består en arealplan av?
En arealplan gir regler for hvordan arealene innenfor et område kan brukes eller hva slags bebyggelse som kan tillates. Den består av en planbeskrivelse, et plankart og utfyllende bestemmelser. I tillegg vil det også være utarbeidet planprogram, ROS-analyse, ulike fagutredninger og som regel et utvalg illustrasjoner.
- Planbeskrivelsen inneholder selve beskrivelsen av planen, hva en ønsker å oppnå, samt virkningen av planen.
- Plankartet viser hvor boliger, veier, lekeplasser, skoler, osv skal ligge.
- Bestemmelsene utfyller plankartet og definerer nærmere hvordan områdene kan brukes, hva som kan bygges, hva som skal bevares, osv. Ofte inneholder bestemmelsene også regler om hva som må være på plass, som f.eks. en mer detaljert plan eller opparbeidelse av vei eller lekeplass, før man kan bygge.
Plankartet og de utfyllende bestemmelsene er juridisk bindende for arealbruken i området. Planbeskrivelsen skal blant annet beskrive planens intensjoner og er veiledende for behandlingen av søknader om tillatelser.
Hvis du skal bygge noe på en eiendom, eventuelt dele en eiendom, vil altså arealplanen gi deg svar på hva som kan tillates og hva som ikke tillates.
Ett plannivå:
Det eksisterer kun ett plannivå på Svalbard. Svalbardmiljøloven stiller krav om at vi skal ha en arealplan som dekker hele arealet innenfor Longyearbyen planområde. Arealplanen skal gi grunnlag for beslutninger om bruk og vern av ressurser og utbygging.
Arealplanen som gjelder i Longyearbyen i dag finner du her.
Selv om det bare er ett plannivå kan det lages mer detaljerte planer for mindre områder eller tema innenfor arealplanen, disse kalles delplaner.
Vedtatte delplaner finner du her.
Dersom du ønsker å få utarbeidet en delplan bør du lese her.
Send innspill
Ditt innspill til planen vil bli registrert i Longyearbyen lokalstyre sitt sak- og arkivsystem.
Skjul skjema for innspill