Her følger en oppsummering av informasjonen, som omhandler både Mangan i vannet og legionella.
Svalbardhallen ble stengt midlertidig denne uken på grunn av for høye verdier av legionella. Men prøveresultatene på andre steder i byen var tilfredsstillende.
Det kan du lese mer om i denne saken
Drikkevannskvalitet og forskrifter
Drikkevannsforskriften etterleves så langt det lar seg gjøre selv om den ikke er gjort gjeldende for Svalbard. Longyearbyen lokalstyre følger en godkjent prøvetakingsplan som justeres ved behov, og benytter to hygieniske barrierer i vannrenseprosessen: sandfilter og UV-bestråling.
Manganinnhold
Mangan er et essensielt sporstoff som vi må få i oss med mat og drikke, og som er avgjørende for flere prosesser i menneskekroppen. Den varige helseeffekten av mangan henger sammen med det totale inntaket fra mat og vann over tid. Vannet på drikkevannsnettet i Longyearbyen har ikke så høye konsentrasjoner av mangan at det kan resultere i helseskader.
Det er et høyt manganinnhold i jordsmonnet på Spitsbergen, men ved hjelp av høy sedimentering i høydebassenget, ligger faktiske verdier på drikkevannsnettet litt i overkant av anbefalingene fra Mattilsynet, men langt under anbefalingene fra WHO. Hyppigere vedlikehold, utspyling og rensing/skifte av filter i undersentraler vil redusere manganinnholdet til abonnenten.
Legionella
Legionella er en bakterie som finnes naturlig i naturen. Den er påvist tidligere på Svalbard, blant annet i Svea i 2005. Det er ikke helseskadelig å drikke vann med legionella, og risikoen for aerosolsmitte er svært lav. Symptomer på legionellainfeksjon ligner på vanlig lungebetennelse, og det er ingen registrerte tilfeller i Longyearbyen ifølge Longyearbyen sykehus.
Tiltak for å forebygge legionella
Vi har gjennomført utspyling tre ganger i underkant av 1 år og vil fortsette å gjøre dette jevnlig og vi vil fortsette med utspyling ved behov, minst to ganger årlig i forbindelse med overgang til sommer- og vintervann.
Filtervedlikehold er boligeiers ansvar, og vi anbefaler at filter renses eller byttes ved behov.
Frekvente prøver vil bli tatt for å overvåke legionellanivåene, og vi vil fortsette kloringen av drikkevannet for å sikre høy vannkvalitet. Analyseresultater er offentlig informasjon for alle abonnenter, og vil bli publisert på Longyearbyen lokalstyres hjemmeside heretter.
I denne artikkelen kan du lese om tiltakene som er gjennomført
Spørsmål stilt i møtet
Flere politikere stilte spørsmål direkte i møtet, her kommer en oppsummering:
- Det har vært mange vært lungesyke etter nyttår?
- Ja, men dette kan ikke spores til legionella. Dette bekreftes av Longyearbyen sykehus.
- Hvorfor får vi brune flekker på hvite klær etter vask?
- Dette skyldes sannsynligvis interne forhold i bygget, som smuss i rørene eller manglende rensing av filter.
- Hvor lang tid vil det ta før Svalbardhallen åpnes igjen etter stengning?
- Det er vanskelig å si noe om tidsrammen. Vi samarbeider med kommunalteknikk for å finne årsaken til problemet, noe som kan ta tid.
- Er det sjokk-kloring av drikkevannet nå?
- Nei, vi sjokk-klorer ikke nettet, da dette kan være helsefarlig. Vi klorer kun opp til maks tillatte mengde.
Informasjon fra Helsedirektoratet
I FHI sin smittevernhåndbok står det følgende om helserisikoen:
"Bakterien smitter ikke fra person til person. Vanligvis er høy smittedose nødvendig for å gi sykdom, men ved nedsatt immunforsvar kan smittedosen være lav. De fleste som blir utsatt for legionellabakterier vil ikke utvikle sykdom. Barn og unge uten underliggende sykdom blir svært sjelden syke. Kjente risikofaktorer for utvikling av sykdom er høy alder, røyking, alkoholisme, kronisk lungesykdom, alvorlig underliggende sykdom og immunsvikt. Sykdommen forekommer hyppigere blant menn enn kvinner."
Smittevernhåndboka sier følgende om risikoen ved å drikke vann infisert med legionella: "Legionella er en miljøbakterie som smitter ved innånding av infisert, forstøvet vann (aerosoler) og kan gi legionærsykdom med alvorlig lungebetennelse. Bakterien gir normalt ikke sykdom ved inntak av infisert drikkevann som drikkes."
English
Information on water quality in Longyearbyen.
At the local council meeting on February 19, information was provided on both water quality and measures. Here is a summary of the information, which concerns both Manganese in the water and legionella. Svalbardhallen was temporarily closed this week due to high levels of legionella. However, test results in other parts of the city were satisfactory.
You can read more about it in this article
Drinking water quality and regulations
The Drinking Water Regulations are followed as far as possible although they are not applicable to Svalbard. Longyearbyen local council follows an approved sampling plan which is adjusted as needed, and uses two hygienic barriers in the water purification process: sand filtration and UV irradiation.
Manganese content
Manganese is an essential trace element that we need to consume through food and drink, and it is crucial for several processes in the human body. The lasting health effects of manganese are linked to the total intake from food and water over time. The water in the drinking water network in Longyearbyen does not have high enough concentrations of manganese to result in health damage. There is a high manganese content in the soil on Spitsbergen, but due to high sedimentation in the high-level reservoir, actual values in the drinking water network are slightly above the recommendations from the Norwegian Food Safety Authority, but well below the recommendations from the WHO. More frequent maintenance, flushing, and cleaning/replacing of filters in substations will reduce the manganese content to the subscriber.
Legionella
Legionella is a bacterium that occurs naturally in the environment. It has been detected before in Svalbard, including in Svea in 2005. It is not harmful to drink water with legionella, and the risk of aerosol transmission is very low. Symptoms of legionella infection resemble ordinary pneumonia, and there are no recorded cases in Longyearbyen according to Longyearbyen Hospital.
Measures to prevent legionella
We have carried out flushing three times in just under a year and will continue to do this regularly, and we will continue flushing as needed, at least twice a year in connection with the transition to summer and winter water. Filter maintenance is the responsibility of the homeowner, and we recommend that filters be cleaned or replaced as needed. Frequent tests will be taken to monitor legionella levels, and we will continue chlorinating the drinking water to ensure high water quality. Analysis results are public information for all subscribers and will be published on Longyearbyen local council's website hereafter.
In this article, you can read about the measures that have been implemented.
Questions asked in the meeting
Several politicians asked questions directly in the meeting, here is a summary:
- There have been many lung illnesses after the new year?
- Yes, but this cannot be traced to legionella. This is confirmed by Longyearbyen Hospital.
- Why do we get brown spots on white clothes after washing?
- This is likely due to internal conditions in the building, such as dirt in the pipes or lack of filter cleaning.
- How long will it take before Svalbardhallen opens again after closing?
- It is difficult to say anything about the timeframe. We are working with municipal engineering to find the cause of the problem, which may take time.
- Is there shock chlorination of the drinking water now?
- No, we do not shock-chlorinate the network, as this can be dangerous to health. We only chlorinate up to the maximum allowable amount.
Information from the Directorate of Health
In the FHI's infection control handbook, it says the following about the health risk:
"The bacterium does not spread from person to person. Usually, a high dose of infection is necessary to cause disease, but with a weakened immune system, the infectious dose can be low. Most people who are exposed to legionella bacteria will not develop the disease. Children and young people without underlying illness very rarely become ill. Known risk factors for developing the disease are old age, smoking, alcoholism, chronic lung disease, severe underlying disease, and immunodeficiency. The disease occurs more frequently among men than women."
The infection control handbook says the following about the risk of drinking water infected with legionella: "Legionella is an environmental bacterium that is transmitted by inhaling infected, aerosolized water and can cause Legionnaires' disease with severe pneumonia. The bacterium normally does not cause disease when ingesting infected drinking water that is drunk."
In, for example, hospitals and other healthcare institutions, bedridden patients can become infected by aspiration (water entering the trachea), and it is recommended there to provide drinking water that is free of legionella bacteria. More information about this is in the Legionella Guide, chapter Legionella prevention in hospitals and other institutions.