Hittil i 2024 har brann hatt hele 279 utrykninger, 111 av disse var ambulanseoppdrag.

  På samme dato i 2023 hadde vi registrert 266 signaler totalt, så vi ser at oppdragsmengden er økende. I 2023 rykket brann ut på 402 signaler, av disse var det 147 ambulanseoppdrag, forklarer brannsjef Ruben Johansen.

Tørrkoking

Et problem i byen er såkalt tørrkoking om natten, altså folk som skal ha seg noe godt etter en kveld på byen, og sovner fra matlagingen.

– Vi krever at kostnaden for utrykning blir dekket hvis det er utøvd grov uaktsomhet. I 2023 registrerer vi fem tørrkokinger i byen, vi ser at trenden er økende. Per dagen dato har vi registrert 6 tørrkokinger, sier Johansen.

Longyearbyen ble også rammet av husbrann både i september 2022 og i 2024.

– På vegne av hele byen vil jeg oppfordre alle til å tenke seg om før de lager mat om natten, vi har ingen liv å miste, og dette er veldig farlig, sier Johansen.

Arktisk byggeskikk i Longyearbyen er spesiell fordi hus og bygningsmasse settes opp på pæler, dette fører til høy luftgjennomstrømning. Den arktiske luften er rimelig tørr, noe som over tid gjør materialer lett antennelig. I tillegg er Longyearbyen utsatt for relativt mye vind, fra øst eller vest, som gir stor spredningsfare ved brann.

Minner om regler

Johansen vil også komme med en påminnelse til alle om oppbevaring av bensinkanner og andre ting rundt husveggene.

– Brann og redning vil minne om at det er forbudt å oppbevare brannfarlige stoffer som bensin innendørs og i boder. Bålpanner eller grill må ikke brukes på terrasser, eller tett inntil husvegger. Skutere og tilhørende utstyr som sluffer og sleder skal parkeres på en sånn måte at det ikke er til hinder for utrykningskjøretøy, renovasjon, brøyting og snø deponier, understreker han. 

Det skal heller ikke må parkeres kjøretøy foran undersentraler, brann- og redning må ha tilgang til undersentralene der de henter slokkevann.

Skuterparkering

Som kjent for de fleste skal ikke skutere parkeres inntil husveggene. Der man ikke har plass til å parkere et stykke unna husvegg skal skuter parkeres på anviste plasser. Nederst på siden finner du link til kart over offentlig snøskuterparkering i Longyearbyen.

  Longyearbyen brann- og redning vil oppfordre innbyggerne til å tenke brannsikkerhet. Longyearbyens geografiske beliggenhet gjør at det må være konstant fokus på brannsikkerhet, hele samfunnet må gjøre det ytterste for å ivareta personsikkerhet, miljø og materielle verdier. Dette er noe samfunnet har fått erfare i praksis de siste årene med to store brannhendelser, avslutter Johansen. 

Vi minner også om at lading av batterier, telefoner, pc må gjøres under oppsyn, ikke lad på natten når husstanden sover.

Kart snøskuterparkering Nybyen og Haugen

Kart snøskuterparkering Sentrum, Sjøskrenten og Gruvedalen